انجام امور حسابرسی داخلی

انجام امور حسابرسی داخلی
انجام امور حسابرسی داخلی
11 شهریور 1402

حسابرسی داخلی
حسابرسی داخلی در هر کسب‌وکار یکی از مهم ترین کارهایی است که باید در بازه‌های زمانی نزدیک به هم انجام شود. این کار توسط افرادی انجام می‌شود که تخصص کافی در این زمینه داشته باشند. باید تمامی فعالیت‌های تجاری و فرایند‌هایی که در یک کسب‌وکار وجود دارد از طرف یک حسابرس آگاه بررسی شده و مشکلات آن ها توسط حسابرس برطرف گردد. شرکت‌های حسابداری بسیار زیادی در کشور ما هستند که مشکلات حسابرسی داخلی مجموعه‌ها را به راحتی برطرف می کنند.

حسابرسی داخلی چیست؟

یک بخش از هر سازمان یا کسب‌وکار از حسابرسی داخل تشکیل می‌شود. این امر شامل منبعی است که اطلاعاتی در مورد مقررات قابل اجرای یک سازمان را گوشزد می کند. اعضایی که در یک کسب‌وکار به عنوان حسابرس داخلی تعیین می‌شوند باید نسبت به فعالیت داخلی آن سازمان بی‌طرف باشد.این باعث می‌شود که منبع این اطلاعات را به مدیر ارائه دهند. حسابرسی داخلی شامل بررسی کنترل‌های عمومی و فناوری شرکت، حسابداری‌ها و گزارشگری مالی و کنترل‌های داخلی یک مجموعه می شود. به‌طور کلی می‌توان گفت که این امر کار بسیار دشواری است که باید مهارت کافی برای این کار داشت.

تفاوت حسابرسی داخلی و خارجی

حسابرسی داخلی و خارجی تفاوت‌های زیادی دارند. یکی از مهم ترین تفاوت این دو نوع انجام آن توسط اشخاص مختلف است. نوع داخلی توسط اشخاص داخلی سازمان و نوع خارجی توسط یک موسسه خدمات مالی انجام می شود. نوع خارجی نیز به‌عنوان یکی از قوانین مهم برای حسابرسی باید توسط یک سازمان انجام گیرد.

حسابرسی داخلی الزامی نداشته و با دستور رئیس و مدیر یک سازمان برای بررسی انحرافات و تخلفات انجام می‌شود. یک حسابرس داخلی باید به مدیر شرکت پاسخگو باشد. حسابرسان خارجی علاوه بر پاسخ به شرکت باید به اعضای هیئت مدیره شرکت نیز پاسخ‌های لازم را بدهند. یکی از وظایف مهم حسابرسان خارجی که حسابرسان داخلی هم آن را انجام می‌دهند، انحرافات مالی در اسناد حسابداری است.

حسابرس داخلی کیست؟

به فردی که توسط صاحبان مجموعه‌های بزرگ برای حسابرسی امور مالی داخلی شرکت برگزیده می‌شوند حسابرس داخلی گفته می‌شود. این حسابرس‌ها طیف وظیفه گسترده‌ای دارند. از جمله وظایف اصلی حسابرسان داخلی جلوگیری از مشکلات مالی و سوء استفاده و در صورت بروز، اطلاع دادن به مدیران مجموعه است. این حسابرسان به دلیل داشتن دسترسی به اسناد مهم یک مجموعه یا شرکت بزرگ، دارای مسئولیت سنگین حقوقی هستند. به همین دلیل فرد انتخاب شده توسط مدیر مجموعه باید از دانش کافی بهره‌مند باشد. به همین دلیل این حسابرس هم می‌تواند از پرسنل مجموعه که به امور مالی تسلط کافی دارد یا فرد حقوقی خارجی انتخاب شود. برای دانستن اطلاعات کافی در زمینه وظایف حسابرسان داخلی و نحوه انجام حسابرسی داخلی می‌توانید به مجموعه فرزام محاسب مراجعه کنید.

اهمیت موضوع

از آن جایی که خدمات حسابرسی و انجام صحیح آنها بسیاری از انحرافات حسابداری شرکت را موردبررسی قرار می‌دهد اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر این کار به خوبی انجام شود می‌تواند موجب پیشرفت و شکوفایی هر سازمان گردد. یک حسابرس داخلی با پیشرفت در کار خود موجب اعتبار سازمان شده و صورت های مالی را به‌صورت گسترده بررسی می‌کند. ممکن است اشتباهات زیادی در حسابرسی یک سازمان وجود داشته باشد. هرچه این اشتباهات بر‌طرف نشود خسارات زیادی به سازمان وارد می‌شود. یک حسابرس داخلی با اطلاعات کاملی که دارد از خطاها و اشتباهات یک سازمان جلوگیری خواهد کرد.

روند انجام کار

اگر مشاوره حسابرسی برای حسابرسی داخلی استفاده شود روند بهتری خواهد داشت. روند این عمل طی چهار مرحله انجام می شود. چهار مرحله شامل برنامه ریزی، کارایی میدانی، گزارشگری و پیگیری فعالیت می‌شود. مرحله برنامه‌ریزی یکی از مراحل بسیار مهم در آن است.

در این مرحله یک حسابرس اهداف خود را تعیین می‌کند. مرحله کار میدانی مربوط به عملیات واقعی حسابرسی داخلی است. در این مرحله فرد حسابرس و یا تیم مربوطه باید یک برنامه دقیق را اجرا کرده که شامل مصاحبه با پرسنل اصلی برای تایید فرآیندهای مختلف سازمان می شود. در مرحله گزارش‌دهی باید گزارشی از تمامی کارهای که حسابرس انجام داده است تهیه گردد.

این گزارش که به صورت واضح و مختصر نوشته می‌شود منجر به بهبود روند می‌شود. مرحله نهایی نیز که به عنوان پیگیری شناخته می‌شود یکی از مراحل مهم آن است. در این مرحله پیگیری برای فعالیت‌های مختلف حسابرسی سازمان انجام می شود. اگر فردی به درستی آموزش حسابرسی دیده باشد می‌تواند به امور مربوطه و هم چنین به حسابداری یک شرکت کمک کند.

یک حسابرس داخلی چه ویژگی‌هایی دارد؟

حسابرس داخلی فردی است که اطلاعات کافی درباره انجام مراحل مختلف آن را داشته باشد. این شخص که مهارت کافی را در این زمینه به دست آورده باید تجربه کافی داشته باشد تا بتواند فرآیندهای مختلف یک سازمان را مورد‌بررسی قرار دهد. از آنجایی که این کار اهمیت زیادی برای هر سازمان دارد و مدیران شرکت نیاز به گزارش‌های حسابرسی بسیار دقیق دارند دقت در انجام عملیات اهمیت بسیار زیادی دارد.

یک حسابرس داخلی باید بتواند زمان کافی را برای بررسی فرایند‌های مربوطه یک شرکت صرف کرده و گزارش‌های مالی را به‌طور دقیق به‌دست آورد. یکی از ویژگی‌های مهم حسابرسان داخلی اطلاعات کامل آن‌ها در زمینه‌های مختلف حسابرسی داخلی است. این فرد که در سازمان مشغول به کار است باید به تمامی امور سازمان مشرف باشد تا بتواند گزارش های حسابرسی را به‌طور دقیق به دست آورده و مورد‌بررسی قرار دهد.

حسابرسی داخلی شرکت یک فرد معتمد برای مدیر شرکت محسوب می شود و به اطلاعات زیادی دسترسی داشته و می‌تواند هرگونه خطایی که از طرف افراد داخل یک شرکت صورت می‌گیرد را شناسایی کند.

مشاوره حسابرسی چه کمکی به حسابرس داخلی می‌کند؟

یک موسسه حسابرسی با پرسنلی که دارد می‌تواند یک مشاوره لازم را به حسابرس یک شرکت بدهد. مشاوره حسابرسی به حسابرس داخلی کمک می‌کند تا بتواند در امور پیچیده حسابرسی تصمیمات درستی بگیرد. گاهی اوقات حسابرسی داخلی یک شرکت زمان زیادی نیاز دارد. با یک مشاوره مطلوب می‌توان زمان انجام این فرایند را در یک سازمان کاهش داد.

مجموعه فرزام محاسب یکی از مجموعه‌های معتبر حسابداری و مشاوره در کشور محسوب می‌شود. اگر می خواهید از خدمات مجموعه ما بهره‌مند شوید هم اکنون با شماره‌های درج شده در سایت تماس بگیرید. شما می‌توانید به سایت مجموعه مراجعه کرده و از خدمات متنوع ما برخوردار شوید. خدمات گوناگون مجموعه ما از طریق کارشناسان مجرب و کارکشته در اختیار شما قرار خواهد گرفت.

 

اهداف و دامنه کار واحد حسابرسی داخلی

حسابرسی داخلی سیستمی است که به مدیران شرکت‌ ها و سازمان‌ ها کمک می‌ کند از صحت و درستی گزارش‌ های ارائه‌ شده توسط حسابداران اطمینان حاصل نموده و از اشتباه و هرگونه سوء استفاده جلوگیری نمایند. حسابرسی داخلی به‌ وسیله افراد متخصص در این زمینه صورت می‌ گیرد و حسابرسان همه‌ ی فعالیت‌ های مالی مؤسسه را از ابتدا تا زمان تهیه ترازنامه و بستن حساب‌ ها کنترل می‌ کنند. ازآنجاکه نظارت بر امور مالی شرکت امری ضروری است حسابرسی داخلی در اغلب شرکت‌ ها و سازمان‌ ها نیز انجام می‌ شود.

درواقع هدف از حسابرسی داخلی کنترل و نظارت بهتر بر فعالیت‌ ها و امور مالی شرکت و جلوگیری از بروز اشتباهات است. حسابرسان خطاها و اشتباهات عمدی و یا سهوی حسابداران را کشف کرده و باعث آگاهی مدیران از وضعیت مالی شرکت و هزینه‌ ها می‌ شوند. اهداف حسابرسی داخلی باتوجه‌ به فعالیت شرکت‌ ها و خدماتی که ارائه می‌ دهند متفاوت هست.

از مهم‌ ترین اهداف حسابرسی داخلی می‌ توان به نظارت بهتر بر عملکرد سازمان، حفظ دارایی‌ های شرکت، صحت‌ و سقم گزارش‌ های مالی ارائه‌ شده و شناسایی مواردی که باعث ازبین‌ رفتن منابع مالی شرکت می‌ شوند، اشاره کرد. همان گونه که وظیفه‌ی حسابرس کنترل و نظارت بر فعالیت‌ های مالی انجام‌ شده توسط حسابدار است و حسابرس داخلی باید در امور حسابداری نیز تخصص داشته و بتواند فعالیت‌ های حسابداری را انجام دهد. همچنین حسابرس داخلی باید بتواند علاوه بر کشف اشتباهات، رویدادها و عملیات مالی مختلف را بررسی و تحلیل کرده و اقدام به برنامه‌ ریزی و حل مشکلات و مسائل نماید.

وظایف حسابرس داخلی

مدیران شرکت‌ ها با انجام فعالیت حسابرسی  از تقلب و اشتباهات در کسب و کار جلوگیری می‌ کنند. حسابرسی از شاخه‌ های دانش حسابداری است و فردی که به امور و اصول حسابرسی مسلط باشد می‌ تواند به انجام حسابرسی داخلی بپردازد. حسابرس داخلی از میان پرسنل سازمان انتخاب شده و یا می‌ تواند فردی خارج از سازمان و از طریق شرکت حسابداری جهت انجام این کار در شرکت مشغول به فعالیت باشد. به طور کلی حسابرس داخلی شخصی حقیقی یا حقوقی است که به اصول حسابرسی مسلط بوده و برای مدتی به استخدام سازمان درمی‌ آید. حسابرس داخلی با مدیر سازمان یا شرکت در ارتباط بوده و ضمن دریافت همه‌ ی اطلاعات مالی شرکت آن‌ ها را بررسی کرده تا مانع از تقلب و اشتباهات شود و گزارش‌ های مالی و حسابرسی لازم را به مدیران ارائه می‌ دهد.

برخی از وظایف حسابرس داخلی عبارت‌ اند از:

  • کنترل و نظارت بر قراردادها در سازمان

  • نظارت و کنترل بر فعالیت‌ های حسابداری

  • کنترل و ارزیابی صورت‌ های مالی سازمان‌ ها

  • تجزیه و تحلیل صورت‌ های مالی

  • کنترل و نظارت بر صحت اطلاعات مالی دریافتی در بخش‌ های مختلف سازمان

  • کنترل صحت و اجرای اسناد مالی

  • بررسی منابع مالی

  • مطابقت گزارش‌ های مالی ارائه شده با اسناد و مدارک موجود در سازمان

  • کنترل و نظارت بر هزینه‌ های سازمان

  • نظارت بر اجرای قوانین استخدامی سازمان

  • مطابقت پرداخت‌ های سازمان با پیشرفت آن

حسابرسی داخلی در عمل

حسابرسی یکی از فعالیت‌ هایی است که باعث پیشگیری از هر گونه سواستفاده در فعالیت‌ های تجاری مختلف می‌ شود. مدیران سازمان‌ ها از حسابرسی جهت پیشگیری از سواستفاده و بروز هرگونه اشتباه در کسب‌ و کار خود استفاده می‌ کنند. منظور از حسابرسی داخلی رسیدگی کردن به تمام فعالیت‌ های مالی به وسیله شخص یا اشخاصی است که در این امر تخصص داشته و به صورت ماهرانه آن را انجام می‌ دهند.

در عمل از زمانی که یک رویداد مالی در سازمان انجام می‌ شود تا زمانی که این رویداد در ترازنامه و بستن حساب‌ ها قرار می‌ گیرد حسابرسی داخلی فعالیت می‌ کند و تمامی امور را مورد بررسی قرار می‌ دهد. در واقع در حسابرسی داخلی، حسابرس کلیه معاملات و مبادلات صورت گرفته در سازمان را بررسی کرده اشتباهات را شناسایی کرده و همچنین درستی و اعتبار فعالیت‌های حسابداری را نیز مورد بررسی قرار می‌ دهد.

بنابراین، هدف از حسابرسی داخلی مدیریت کلیه فعالیت‌ های مالی سازمان و جلوگیری از هر گونه خطا و اشتباه و سواستفاده‌ های احتمالی است. خطاها و اشتباهاتی که در سازمان رخ می‌ دهد می‌ تواند عمدی و یا غیرعمدی باشند و حسابرس با شناسایی آن‌ ها باعث جلوگیری از بروز اشتباهات می‌ شود.

حسابرسی نیز از شاخه‌ های حسابداری است و شخصی که حسابرسی داخلی مجموعه‌ ای را انجام می‌ دهد باید به اصول حسابرسی تسلط داشته باشد. حسابرس داخلی می‌ تواند از میان اعضای داخل سازمان و یا از سوی یک شرکت حسابداری استخدام شود.

برخی از وظایف حسابرس داخلی عبارت‌ اند از:

  • کنترل‌ کردن قراردادهای منعقد شده در سازمان

  • کنترل و اعتبارسنجی هزینه‌ های انجام شده در سازمان

  • تجزیه‌ و تحلیل گزارش‌ های مالی

  • کنترل و نظارت بر اسناد مالی در سازمان

  • صحت سنجی اطلاعات دریافتی از قسمت‌ های مختلف در سازمان

  • کنترل و نظارت بر فعالیت‌ های بخش حسابداری

  • نظارت بر نحوه مدیریت منابع مالی

  • مطابقت گزارش‌ های مالی با اسناد و مدارک

سخن پایانی 

همان طور که در این مطلب برای شما توضیح دادیم حسابرسی داخلی یکی از فعالیت های بسیار مهمی است که برای هر سازمان لازم می‌شود. اگرچه این امر قانونی برای هر سازمان نیست اما اگر مدیر شرکت بخواهد که کسب‌ و کار ( Business ) ، او به شکوفایی و پیشرفت زیادی برسد باید از آن استفاده کند.حسابرسان داخلی وظایفی برعهده دارند که در انتهای کار خود باید گزارش‌های مالی را به مدیر موسسه تحویل دهند. برای انجام این امر می‌توانید از مشاورانی استفاده کنید که اطلاعات کاملی در اختیار شما قرار دهند. مجموعه ما خدمات متنوعی ارائه می‌کند.